Hoe lang moet de farmaceutische industrie nog bittere pillen slikken?

11/08/2008 - De EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) wijst op de dringendheid van een algemene Europese wetgeving. Een volledig elektronisch bewaakt systeem, met door machines leesbare data, kan in Europa zorgen voor transparantie in, en algehele veiligheid van de farmaceutische verzorgingsketen. Codivex doet het verhaal.

Met de transparantie in de farmaceutische verzorgingsketen is het in Europa pover gesteld, aangezien alle lidstaten van de EU andere codeervoorschriften hebben ingevoerd, elk naar eigen goeddunken. Aan al deze verschillende richtlijnen voldoen, is voor exporterende farmaceutische producenten een blok aan het been. Een algehele Europese wetgeving betreffende machineleesbare codering van farmaceutische verpakkingen kan hier soelaas bieden.

We vinden sporen van rationaliseringsinspanningen op quasi alle verpakkingen die we vandaag de dag terugvinden in de rekken van de supermarkt. Zo is er in de voedingsindustrie de algemeen ingevoerde EAN 13 code voor enkelverpakkingen en de algeheel ingevoerde EAN 128 code voor omdoos- of bundelverpakkingen en pallets.

In de farmaceutische industrie is dit een ander paar mouwen. Verschillende codetypes duiden daar de goederennaam en het productnummer aan. Zo is bijvoorbeeld in Duitsland de PZN-code (Pharma Zentral Nummer) op alle voorschriftplichtige geneesmiddelen terug te vinden. Deze wordt gecodeerd in een Code 39 en bevat de officiële registernummer en een controlegetal. Voor niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen hebben onze oosterburen dan weer een EAN code in gebruik. En soms gebruikt men zelfs beiden tegelijk! In Frankrijk vervult een code 128 dit doel. Over gans Europa vindt men dan bovendien nog de zogenoemde “Pharmacode” op de insteekflap van farmaceutische doosjes, dit als bedrijfsinterne beveiliging tegen het onderling verwisselen van verpakkingen. Daarbovenop komen dan nog eens de verplichte mededelingen zoals productnaam, dosering, gebruiksaanwijzing, vervaldatum, chargenummer, enz., die met behulp van camerasystemen ook allen machinaal gelezen kunnen worden.

In België, Italië en Frankrijk gaat men dan nog een stap verder. Daar moet men nog een zogenoemd “vignette-etiket” op de verpakking aanbrengen. Dit vignette-etiket is een dubbel peel off vignette dat de apotheker, of in sommige gevallen het ziekenhuis, op het recept kleeft. De code op dit etiket bevat de productlicentiecode in een code 32 en een 10-cijferige 2/5 interleaved code die een teller bevat. Deze oplossing wordt aanzien als de meest vooruitstrevende in Europa en heet NSIS (New Sanitary Information System). En dit is een mooie oplossing. Onze hoop gaat dus uit naar het feit dat men wellicht deze oplossing gaat generaliseren en verder gaat professionaliseren.

Streefdoel moet uiteindelijk zijn, te komen tot een veilige of beter “beveiligde” verpakking. De doorslaggevende beweegredenen daarbij moeten zijn: een verhoogde productveiligheid, traceability en kostenbesparing door uniformering. Maar vooral mag men dit keer de kans niet missen, de enorme namaakproductie uit India een mokerslag toe te dienen.

De Belgische firma Codivex is op dit vlak een stuk vooruit op de wetgeving en op de concurrentie. Zij hebben reeds een opdracht gekregen van een gerenommeerd Belgisch farmaceutisch bedrijf om een volledig beveiligd systeem te implementeren, dat gebaseerd is op het NSIS. Het gaat uiteraard om een pilootproject, maar Codivex verwacht heel veel van het project, daar de eindklant al zeer positief gereageerd heeft op de eerste tests.

Het systeem werkt als volgt:

Een camera capteert bij de ingangcontrole alle vignetten op de etikettenrol en vergelijkt deze met de in het systeem opgeslagen referentiecodes. Eenmaal het vignette op het doosje is aangebracht, wordt de code op het vignette gelezen door een PCE laser raster scanner. Die gelezen data worden dan meteen verstuurd naar een inkjet printer die de code in de vorm van een Datamatrix code aan de zijkant van de verpakking aanbrengt.

Nadien worden de doosjes uiteraard samengepakt door een bundelpakker. Alle codes zijn intussen gecapteerd door een scanner en er wordt automatisch een bundeletiket gegenereerd door een thermal transfer printer. Het bundeletiket wordt ook automatisch aangebracht op het pakket.

Als er meerdere bundelpacks gevormd zijn, leest een grootoppervlakcamera al deze bundeletiketten en wordt er wederom automatisch met een printer een omdoosetiket geprint als de bundelpacks in een omdoos geschoven worden. De operator leest daarna alle codes in die op de omkartons staan met behulp van een draadloze handscanner en stapelt deze handmatig op een pallet. Als alle omkartons gelezen zijn, wordt een pallet etiket geprint vanuit een printer die voorzien is van een peel off functie. De operator moet enkel het etiket nog op het pallet plakken nadat het is ingewikkeld.

Tussen elke stap is er een volledige kwaliteitscontrole. Alle data worden in XML-formaat naar het NSIS-systeem overgedragen.

Vanaf 2008 moeten alle dierengeneesmiddelenproducenten hun verpakkingen voorzien van deze Datamatrix code. In deze Datamatrix code zitten de GTIN code (die de EAN code vervangt), de vervaldatum en de lotcode versleuteld. Voordeel is de goede leesbaarheid van de code en het feit dat men er veel meer informatie in kan opslaan dan in een standaard lineaire barcode. Een code met een beschadiging van tot 30 procent kan nog steeds uitgelezen worden. De codes kunnen worden uitgelezen met een PCE minismart camera van Codivex.

Maar er is meer…. Als men enkel bovenvermelde gegevens in de code opslaat, wrijven de namaakproducenten binnen de kortste keren in hun handen, want die code kan men sowieso namaken als men beschikt over de juiste printers, en dat is slechts een kwestie van tijd. Daarom is men bij dit Belgisch farmaceutisch bedrijf nog een stap verder gegaan. Zij zijn nu echt klaar voor de toekomst en vervalste producten kunnen in een oogopslag gedetecteerd worden!

Zij versleutelen in deze Datamatrix code nog een bepaalde serienummer die elke dag veranderd wordt. De serienummers van een bepaalde charge worden uiteraard opgeslagen en geregistreerd op de server. Zo wordt kopiëren natuurlijk al een stuk moeilijker. In de toekomst denkt men er zelfs aan een random code te printen, versleuteld in de Datamatrix, op elke verpakking. Elke verpakking krijgt dus een volledig andere Datamatrix code.

Einddoel op middellange termijn is dat de eindklant kan controleren of hij een echt product heeft gekocht, mocht er argwaan bestaan. Met een in de handel beschikbare foto-gsm kan de klant een foto maken en een sms naar de fabrikant sturen. Op dat moment kan men meteen zien of het product echt is, of dat er sprake is van piraterij.

De door Codivex geleverde oplossing omvat 3 modules:

1) server software
2) groepleider PC software voor de configuratie van de lijn
3) archiveringssoftware

Aangezien de meeste farmaceutische productielijnen bestaan uit dezelfde componenten, kan deze oplossing gemakkelijk ook op andere plaatsen geïmplementeerd worden zonder al te veel omprogrammatie.

Het verloop van de codering en controle verloopt als volgt:

1) overdracht van de te printen gegevens aan de inkjet printer en de thermal transfer printer
2) uitdruk van de Datamatrix code en de andere variabelen
3) na de drukkop controleert meteen een PCE minismart camera de positie van de print, de aanwezigheid ervan en worden de gegevens in de print vergeleken met de referentiegegevens
4) De slechte producten worden middels een sper of middels een persluchtventiel uitgestoten en worden later met een handscanner verder uit het systeem uitgeboekt.

Een harmonisering van de Europese regels is echt onontbeerlijk geworden. Het is wellicht enkel nog een kwestie van tijd. In de dierengeneesmiddelenindustrie heeft de IFAH het goede voorbeeld gegeven, het is nu de vraag wanneer de EFPIA volgt.

« Ga naar nieuws overzicht

Meer nieuws

Codipack introduceert nieuwe SATO GL-etikettenprinter

17/11/2008 - Codipack ging ook een partnership aan met Macsa en breidt haar gamma uit met de Macsa lasersystemen Lees meer.

TOSHIBA TEC presenteert ELEKTRONISCHE Dot-matrix PRIJSlabel en andere innovaties

13/08/2008 - TOSHIBA TEC is toonaangevend leverancier van informatiesystemen voor retail en industrie Lees meer.

Logopak & Centraal Boekhuis & RFID: Een succesvolle combinatie

05/08/2008 - Centraal Boekhuis in Culemborg, Nederland, is dé logistieke dienstverlener in de boeken -branche Lees meer.

Packdirect advertenties

Coeman Packaging is een dynamische en expansieve specialist in verpakkingsmachines en -toebehor ...

Bij KoffiebekerDirect.BE bestel je slim, snel en gemakkelijk de plastic en kartonnen koffiebeke ...

Succes, komt niet van zelf. U weet dat. Topsporters weten dat en daarom trainen ze regelmat ...

Contimeta is al 75 jaar actief op de markt van transportverpakking en levert verpakkingsmachine ...

Storopack is in België en Luxemburg een van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van ...

Getra (divisie van Cerclindus nv) profileert zich als totaal-leverancier in de domeinen ...

Getra Marking is een divisie van Cerclindus nv. Getra Marking is al ruim 15 jaar exclusief ver ...

Waarom bijvoorbeeld ziekenhuizen, timmer- en bouwbedrijven en bedrijven in de maakindustrie en ...

ZPH Verpakkingen B.V., groothandel in verpakkingsmaterialen voor de detailhandel food & non foo ...

Getra Packaging is een divisie van Cerclindus nv. Omsnoeringsapparatuur, palletomwikkelaars en ...

TOSHIBA TEC is een toonaangevend internationaal bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van ...

BELGAPLASTICS is een dynamisch bedrijf met een zeer diepgaande specialisatie in flexibele verpa ...

Een feestje? En nog wat plastic glazen tekort? Bij PETglazenDirect bestel je slim, snel en makk ...

De Draagtasser is gespecialiseerd in het verdelen van draagtassen. Dit zowel woven als non-wove ...

Techpack is een lijn van halfautomatische verpakkingsmachines die staat voor kwaliteit, bedrijf ...

Automatische Identificatie & Data Handling: fabrikant van zelfklevende etiketten en labels, bed ...


Home - Nieuws - Leveranciers - Agenda - Jobs
Privacy - Verkoopsvoorwaarden
© 2020 - PackDirect.com - Contact - 35